Burwood Brickworks
Burwood Brickworks
Burwood Brickworks
Burwood Brickworks
Burwood Brickworks

Burwood Brickworks

The recently opened Burwood Brickworks retail centre designed by NH Architecture for Frasers Property achieves the distinction of being the world’s most sustainable shopping complex. A crucial adjunct to the centre is the urban plaza - an important new community space including generously proportioned spaces for café seating, raised performance platforms, assertive shelter structures, extensive undulating lawns and a bespoke play sculpture by artist Alexander Knox. Carefully arranged organic concrete seating walls contrast with rectangular structures inlaid with intricate timberwork that create herringbone shadows as a homage to the bricks once fabricated on the site. Rigorous attention to detail and carefully proportioned elements create balanced and compelling public spaces that will eventually be bordered by apartments, linking spaces, courtyard gardens and a village green.